Demensteamet Västerås Stad

För en god och säker demensvård

Året som har gått

| Inga kommentarer

Hej på er!

Nu när året börjar närma sig sitt slut är det dags att göra en liten summering. Ni ska därför få ett axplock av vad som har hänt under året!

En ny satsning som vi påbörjat under året är Stjärnmärkt – en utbildningsmodell från Svenskt Demenscentrum. Det har varit så givande att få träffa all engagerad personal och att få vara delaktiga i den kompetenssatsning som Stjärnmärkt innebär. Biståndsenheten äldre och Hälso- och sjukvårdsenheten har under året klarat sina tre steg. Ytterligare enheter som under året har utbildat sig i Stjärnmärkt är Mälarhem Vardaga, Attendo Hagalidsgården, Vallonens äldreboende i Skultuna och Attendo hemtjänst område 7. Lite arbete kvarstår för att enheterna under 2020 ska kunna titulera sig som Stjärnmärkta enheter, en kvalitetsstämpel att all personal har kunskap och verktyg för att kunna arbeta personcentrerat. Glädjande är att fler enheter är på gång till våren 2020!

Andra roligheter är att Lotta numera kan titulera sig Specialistsjuksköterska inom demens. Jag är en mycket stolt kollega! Tillsammans med sin studiekamrat skrev hon ett examensarbete om att tillämpa personcentrerad vård hos personer med demenssjukdom i ordinärt boende. Den kan du läsa här! Jag har blivit invald i BPSD-registrets nationella styrgrupp. Jag är väldigt stolt och glad att få vara med och påverka den fortsatta utvecklingen av registret!

Mycket mer har hänt! Vi har haft fem administratörsutbildningar i BPSD-registret, anordnat återträffar för BPSD-administratörer med temat lågaffektivt bemötande och hållit två endagsutbildningar om demens och BPSD. Vi har även anordnat fyra administratörsutbildningar i Funca och haft återträffar för Funca-administratörer. Vi har haft två utbildningar i Tidiga Tecken. Utöver det har vi deltagit på flera planeringsdagar, APT, teamträffar och andra forum ute på enheterna. Vi kan konstatera att det under året har blivit många utbildningar och att vi har träffat många av er. Precis det som vi tycker är roligast!

En återkommande aktivitet har varit den samtalsgrupp för personer med demenssjukdom som vi har träffat varannan vecka. Den energi och glädje vi får efter dessa träffar är svår att beskriva! Även deltagarna är mycket positiva till att få träffa varandra och få prata med andra i liknande situation. Många skratt har det blivit!

Vi har även fått föreläsa om bemötande för cirka 80 anhöriga till personer med demenssjukdom. Vi har även hållit i en hel utbildningsdag för
studenter på Mälardalens högskola som läser den fristående kursen ”Demens och psykisk ohälsa hos äldre”. Vi har också fått träffa elever på vårdcollage, kul! I november föreläste vi på konferensen ”Bättre liv för sjuka äldre”.

Oj, vad långt det här inlägget blev. Jag som inte ens har hunnit med att berättat allt vi gjort under året. Men det viktigaste är att du får kunskap om att vi finns och vad vi gör så att du under 2020 kan ta kontakt med oss. Vi finns bara ett mail eller telefonsamtal bort!

Slutligen vill både jag och Lotta önska er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Hälsningar från Caroline

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.