Demensteamet Västerås Stad

För en god och säker demensvård

Årligt möte för administratörer

| Inga kommentarer

Hej!

Nu är vi redan i november, visst går det fort!? Mörkret kommer tidigt på eftermiddagen och termometern visar minusgrader. Men snart väntar advent som kommer att lysa upp i vintermörkret.

Vi har haft många spännande utmaningar i november. Vi har bland annat varit värdar för en nationellt nätverk för personer som på olika sätt arbetar med Tidiga tecken i Sverige och anordnat återträffar för BPSD-administratörer i Västmanland.  Igår var vi för första gången i Malmö på årligt möte för BPSD-administratörer som BPSD-registret anordnar varje år.  I år fick vi förmånen att bidra när vi pratade om multi-professionellt teamarbete i BPSD-registret för ca 300 administratörer från hela landet. Extra roligt var att några av stjärnorna från Gryta demenscentrum var med!

Dagen började med att Eva Granvik, registerhållare på BPSD-registret, hälsade välkommen och drog nyheter från BPSD-registret. Hon visade även statistik från landet. Det är häftigt att se hur mycket arbete som pågår i hela Sverige! I ett kommande blogginlägg kommer vi visa hur ni själva kan ta del av statistiken i BPSD-registret.

Dagen fortsatte med ett inspirerande föredrag från Mats Wennstig och Monica Petersson från Blekinge och Ronneby kommun. De talade om hur surfplattan kan användas som ett verktyg för en personcentrerad vård. De tipsade om appar och program (se bilderna) som kan användas, t.ex. som en vårdåtgärd i BPSD-registret för att lindra BPSD. Bara fantasin sätter gränserna här! Titta hur aktiekursen går tillsammans med en aktieintresserad person, lyssna på personens favoritmusik, gör ett personligt fotoalbum eller skypa med dottern som bor en bit bort…  Möjligheterna är oändliga!

Vi fick även lyssna på Elin Wulff, silviaarbetsterapeut, som berättade om resultaten från sin magisteruppsats ”Arbetsterapeuters erfarenhet av BPSD-registret”

Andreas Jönsson, sjuksköterska på Minneskliniken i Malmö pratade om kommunikation i demensvården. Så spännande! Så mycket vi kan minska BPSD om vi anpassar vår kommunikationen efter personens förmågor.

Sexualitet och demenssjukdom stod på agendan på eftermiddagen. Per Andreas Persson, Kunskapscentrum för sexuell hälsa och Sara Hjulström från Svenskt Demenscentrum delgav oss kunskap utifrån boken ”Sexualitet och demenssjukdom – en skrift för dig som arbetar med personer som har demenssjukdom”. En skrift som varje arbetsplats borde ha och använda för att diskutera denna viktiga fråga.

Vi pratade om teamarbete i BPSD-registret och använde oss av film för att illustrera ett fungerande och ett mindre funderande team. Skådespelare i filmerna är ett team från Gryta demenscentrum som gjorde ett fenomenalt jobb att skilda detta. Filmerna gjorde succé! Ni som är nyfikna på filmerna får ge er till tåls lite till…

Dagen avslutades med Sibylle Mayer Standar som är överläkare på Minneskliniken i Hudriksvall som pratade om hur vi kan lindra BPSD med i första hand bemötande, vård- och miljöåtgärder och hur läkemedel kan användas när inget annat fungerar. Här kan du läsa mer om läkemedelsbehandling vid BPSD och även ta del av en föreläsning av Sibylle i 4 delar.

Hoppas att du har orkat läsa ända hit 🙂 I så fall tackar vi för din uppmärksamhet och hoppas att du har fått med dig något bra att använda i ditt arbete.

Till dig som är ny på vår blogg och önskar följa oss, skriv in din mailadress till vänster så får du ett mail när det finns ett nytt inlägg att läsa!

Ha en fin helg!

Caroline & Lotta

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.