Demensteamet Västerås Stad

För en god och säker demensvård

Kompetenshöjning inom demens!

| Inga kommentarer

Hej!

Igår föreläste vi för studenter på Mälardalens högskola på den fristående kursen ”Demens och psykisk ohälsa hos äldre” på grund- och avancerad nivå. Dagen genomsyrades av de Nationella riktlinjerna vid demenssjukdom och olika områden diskuterades utifrån vår berättelse om Gunnar som drabbades av en demenssjukdom.

Förmiddagen ägnades åt demensutredningens olika delar med fokus på de kognitiva testerna som nämns i riktlinjerna; MMSE, MoCA och RUDAS. De fick även prova på att göra ett av de kognitiva testen på varandra för att få en känsla hur det kan upplevas att vara i en testsituation och reflektera hur andra faktorer kan påverka resultatet som t ex miljön man befinner sig i eller om man har sovit dåligt på natten.

Eftermiddagen fokuserades på BPSD och arbetssättet med BPSD-registret. Studenterna fick göra en personregistrering på vårt fallexempel Gunnar som vi sedan tillsammans skrev in i registrets testdatabas. Det var verkligen imponerade hur studenterna med lust och engagemang satte sig in i Gunnars situation utifrån den skrivna texten och hade långa diskussioner vilka åtgärder som behövdes sättas in för att han ska må bättre. Inspirerande!

Här kan du läsa mer om kursen på grundnivå » och här på avancerad nivå »

Just denna kurs kommer att gå på Mälardalens högskola igen våren 2019. Men gå in på antagning.se redan nu för att hitta en kurs som passar dig. Och du, sista datum att anmäla sig till höstens kurser är på måndag 16 april.

Trevlig helg önskar Demensteamet!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.