Demensteamet Västerås Stad

För en god och säker demensvård

Sol och D-vitamin

| Inga kommentarer

Hoppas att du har haft en skön sommar med en bra balans mellan aktivitet och vila. Vi har ju verkligen fått känna på solen och värmen den här sommaren! Vi behöver sol, bland annat för att kunna bilda det viktiga D-vitaminet. 

Tidigare har man sett ett samband mellan D-vitaminbrist och minnesproblem. En ny amerikansk studie kan nu även visa på ett samband mellan brist på D-vitamin och Alzheimers sjukdom. Vi behöver solljus, vi behöver äta fet fisk och mejeriprodukter för att kunna bilda D-vitamin. Vi vet också att äldre personer har svårare att ta upp vitaminet genom huden. Äldre har generellt även svårt att ta sig ut och löper därför en större risk att få brist på D-vitamin. 

Utevistelse ger så mycket mer än bara D-vitamin. Det finns många positiva hälsovinster med att vistas utomhus, till exempel minskad oro och förbättrad sömn.  En viktig del i demensvården är sinnesstimulering som kan fås naturligt i utemiljön genom att få känna dofter, höra fågelkvitter och smaka på ett bär. Det gör att minnen från förr kan väckas och kan i sin tur leda till många värdefulla samtal.  Det viktiga är att utevistelsen planeras individuellt. En person kanske önskar ta en rask promenad och en annan vill bara sitta på en parkbänk med en kopp kaffe. 

Vad vill de personer som du är kontaktman till göra utomhus? Finns det något skrivet i levnadsberättelsen? Hur gör du för att utevistelsen ska bli en naturlig del i den dagliga omvårdnaden? 

sol

// Caroline & Lotta 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.