Demensteamet Västerås Stad

För en god och säker demensvård

Vad händer i veckorna…

| Inga kommentarer

Alla veckor ser olika ut. Vissa veckor är det heldagar med utbildning som vi håller i. Det kan vara administratörsutbildning i BPSD-registret och i Stjärnmärkt. Ibland så har vi samma utbildning flera gånger efter varandra under en vecka. Då kan jag ibland känna mig som en papegoja när jag har sagt samma sak för fjärde gången! ”Alzheimers sjukdom är den vanligaste av demensdiagnoserna…”

Då är det härligt med intresserade och engagerade personalgrupper som inspirerar tillbaka. Skulle någon väcka mig mitt i natten så skulle jag nog kunna rabbla alla sjukdomarna med symtom i sömnen. 😉

Lotta som papegoja!

Den här veckan fick jag möjlighet att vara med på en BPSD-administratörs första personregistrering i BPSD-registret. Det var både den första registreringen för administratören och för kontaktmannen. Det märktes att de hade förberett sig, de hade full koll på personen och tog sig igenom alla delar utan problem. Sjuksköterskan registrerade samtidigt i systemet och allt som allt tog det mindre än en timme. Bra gjort för att vara första gången tycker jag. De valde även en person som de visste inte hade så mycket av något BPSD-symtom. Det är bra tänkt för det handlar ju även om att lära sig arbetssättet. Uppföljningen planerades in ganska snart om ca 4 veckor för att se om bemötandeplan och planerade åtgärder samt nyinsatt symtomlindrande demensläkemedel gett någon effekt. Vill du som administratör att någon av oss är med när du gör en personregistrering så är det bara att du hör av dig!

Häromdagen var jag på utbildning i ”demenskunskap för primärvården – att hantera kognitiv sjukdom”. Utbildningens fokus var på de olika demensdiagnoserna och vad som ingår i en demensutredning enligt Västmanlandsmodellen. Men även om BPSD, vad det kan bero på och att åtgärderna som ska prioriteras är personcentrerade vårdåtgärder.

Är du delaktig i demensutredningar, du kanske arbetar i hemsjukvården eller på äldreboenden, då är det en bra grundutbildning även för dig. Här hittar du inbjudan till utbildningen.

Vill du däremot lära dig mer om de kognitiva testerna så rekommenderar jag den här utbildningen! Se inbjudan nedan. För första gången anordnar vi en utbildning om demensutredning med fokus på MMSE-SR, klocktest och RUDAS där du får en möjlighet att öva tillsammans med andra.

Välkommen med din anmälan!

Var rädda om er och de ni finns till för! ♥

Kram från Lotta

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.