Demensteamet Västerås Stad

För en god och säker demensvård

Vårdarsång

| Inga kommentarer

Hej på er! 

Det var ett tag sen sist. Nu är demensteamets verksamhet i full gång igen. I veckan har vi haft administratörsutbildning i BPSD-registret. Det är alltid lika roligt och inspirerande att träffa engagerad personal som arbetar i kommunens särskilda boenden. Sång och musik är en vårdåtgärd i BPSD-registret som vi vet kan minska BPSD. Vi tänkte därför ägna årets första inlägg till några tankar om vårdarsång och förhoppningsvis inspirera er att prova. 

Har du provat att sjunga i någon omvårdnadssituation? Om inte, prova att göra det. Det kan göra att det går lättare för dig att få t ex hjälpa en person att tvätta av sig eller borsta tänderna. Var inte rädd för att du inte kan sjunga, det kan räcka med att nynna och gärna en taktfast visa som är bekant för personen. 

Vårdarsång innebär att du sjunger för eller tillsammans med personen med demenssjukdom. Det kan användas till exempel i samband med morgonhygienen, när personen ska duscha eller vid förflyttning. Det leder till att personen blir närvarande i situationen, medverkar i omvårdnadsmomentet, lyfter blicken och uttrycker sig klart. När vårdarsång används blir personens kommunikativa förmågor stärkta.

Det är häftigt att uppleva när det med sångens hjälp gör att det plötsligt bara fungerar i en aktivitet som tidigare varit svår. När promenaden till matsalen bara fungerar eller när duschen blir ett tillfälle för njutning istället för bara jobbigt. Allt vi gör är att byta ut våra välmenade instruktioner till en sång som personen kan relatera till. Enkelt när det fungerar, så testa! 

Dela gärna med dig av dina erfarenheter av att använda musiken i omvårdnaden som en kommentar till detta inlägg. Ju mer vi kan dela med oss till varandra desto bättre! 

Här kan du läsa mer om vårdarsång » 

Vi hörs!

Caroline & Lotta

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.