Demensteamet Västerås Stad

För en god och säker demensvård

Samtalsgrupp för dig som har en demenssjukdom

Vi anordnar samtalsgrupper för personer som har en demenssjukdom och som vill träffa andra i liknande situation.

Vi träffas 1,5 timme varannan vecka, fikar och umgås. Samtalen handlar om tankar kring sjukdomen, erfarenheter och råd utbyts mellan deltagarna. Det pratas inte bara om sjukdomen utan allt möjligt kan komma upp, även en hel del skratt. Vi har trevligt helt enkelt! Deltagarna uttrycker att det är trevligt att träffa andra som är i en liknande situation.

På efterfrågan från deltagarna har vi varit på studiebesök och även bjudit in gäster. Vi har besökt Hjälpmedelshuset för att få information om de hjälpmedel som finns inom kognition för att underlätta vardagen, vi fick även gå på en rundtur i verksamheten och efter det fick vi prova på lite olika hjälpmedel.

Vi har även varit på Medley som är en träningsanläggning som ligger i samma lokaler som Lögarängsbadet. På Medley har vi tillsammans med en personlig tränare, deltagare och anhöriga från samtalsgruppen ”skräddarsytt” ett träningspass där träningen är anpassad med enkla övningar i ett lugnare tempo med fokus på balans. En anpassad träningsform i mindre grupp tillsammans med anhöriga under en lugnare tid på dagen när färre personer vistas i lokalerna.

Vi bjöd in Seniorguiderna som berättade om sin verksamhet och vad de kan erbjuda.

Är du nyfiken och vill veta mer? Maila gärna oss på demensteamet@vasteras.se så kan vi berätta mer.