Demensteamet Västerås Stad

För en god och säker demensvård

Året som gått

| Inga kommentarer

Hej på er!

Nu är jag tillbaka i Demensteamet efter min föräldraledighet. Efter att ha varit borta i 1 år är det bra att sätta sig ner och kika igenom vad som hänt under den tiden. Jag blir glad när jag ser att det pågår så mycket arbete ute på enheterna som bidrar till att demensvården utvecklar sig till det bättre.

Ett exempel är användandet av BPSD-registret där de flesta av våra servicehus och äldreboenden nu använder arbetssättet kontinuerligt och ser vinsterna med det. Under år 2016 i Västerås har det gjorts hela 793 signerade registreringar i BPSD-registret på 539 personer. Bra jobbat!

BPSD-registrets hemsida kan man följa hur demensvården fungerar i Västerås jämfört med resten av Sverige utifrån vad som finns inlagt i registret och utifrån sex indikatorer. Du kan själv ta del av denna statistik om du klickar in på BPSD-registret, scrollar ner på sidan och klickar på Kvalitetsindikatorer (se nedan).

Kvalitetsindikatorer

Nedan ser ni ett exempel, andelen personer i Västerås som har en bemötandeplan i registret. Här behöver vi bli bättre! Vi vet hur viktigt ett individanpassat bemötande är för att minska BPSD och för att personen ska må bra. Bemötandeplanen ska fyllas i vid varje registrering så att den alltid är aktuell.

Skärmklipp

En glädjande sak som vi kan se i statistiken är att Västerås jobbar på bra med att minska andelen personer som har olämpliga läkemedel.

olämpliga läkemedel

Kom även ihåg att gå in på statistiken över er egen enhet där ni kan se vad just din enhet behöver jobba mer med och även se vad ni redan gör bra.

Ett annat exempel på det arbete som pågår är användningen av Tidiga Tecken. Verktyget har börjat användas av de flesta särskilda boendeformerna inom LSS och där hela 60 kartläggningar har utförts. Bra! Även här uttrycker personalen vinsterna med verktyget; att de nu har något att samlas kring, att det ger mer struktur i arbetet och att det leder till förbättringar för personen. 

Nu ser jag fram emot året som kommer och det arbete som väntar. Jag vill uppmuntra er att hålla koll på vår hemsida där vi lägger ut aktuella utbildningar, inspiration och annat. Om du inte redan gör det, gilla oss på Facebook så missar ni inget! 🙂

Hoppas att vi ses snart och kom ihåg att höra av er om ni behöver stöd av oss. Vi finns till för er!

// Caroline

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.