Demensteamet Västerås Stad

För en god och säker demensvård

Huden är vårt största organ

| Inga kommentarer

Hur ser huden ut på den vi vårdar. Vi ser den ofta dagligen men ibland är det bra att titta lite noggrannare. Men vad tittar vi egentligen efter? Vad säger du? För vad kan hända med huden, hur kan vi uppleva den… Och hur kan en person med demenssjukdom uppleva sin hud…och hur kan det påverka personen? Kan det leda till BPSD? 

Många frågeställningar, men fundera kring det en stund. Kom ihåg att till huden hör även naglar, hår och körtlar.

Vi kan ju exempelvis se rodnad, sår, utslag, rivmärken, torrhet, fnasighet, hudförändringar, svettig, varm, kall, eksem, leverfläckar, knottor, mjäll, blåmärken, självsprickor, nageltrång, nagelbandsinflammation, svampinfektion, bölder, blåsor, bett och säkert mycket mer. Det kan verkligen hända mycket med huden.

Vissa hudåkommor kan vara riktigt besvärliga. De kan klia, de gör ont, de irriterar, de bränner och svider och de ömmar. Har en person klåda så brukar det oftast förvärras när man ska sova vilket kan leda till att den personen får svårigheter att sova. Huden är vår barriär, vårt skydd och händer det något med den så påverkas vi. Hur ont gör inte ett litet sår vid nageln eller hur irriterande är inte en blåsa i munnen… 

674253-hands-of-the-old-womanNär en person med demenssjukdom får ett förändrat beteende kom ihåg att det kan vara något med huden som påverkar personen.

Ha en fortsatt bra dag! //Demensteamet

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.