Demensteamet Västerås Stad

För en god och säker demensvård

Gästbloggande om mat och måltidsmiljö!

| Inga kommentarer

Jag heter Camilla Karlsson och är ny i Västerås Stad sedan några veckor. Jag är projektledare i ett nytt projekt som ska öka nöjdheten för maten och måltidsmiljön för äldre på särskilt boende i Västerås Stad. Jag är kostekonom i grunden och har tidigare arbetat med mat för äldre med särskilda behov, som dålig aptit och dysfagi (tugg- och självsvårigheter).

camilla

Maten tillför oss glädje, lust och socialt liv. Vad, när och med vem vi äter har en stark koppling till hälsan och välbefinnandet. Ingenting kan väl få oss på så bra humör som att få vår favoriträtt serverat i trevlig miljö tillsammans med de vänner eller familj vi trivs med. Men det finns många faktorer som ställer till det när vi blir äldre och kanske blir inte måltidsupplevelsen längre densamma. Till exempel blir smakpapillerna på tungan färre när vi blir äldre och därför kan maten behöva kryddas mer.

Du som arbetar nära en person med demenssjukdom kan skapa ätglädje och förhöja måltidernas värde genom enkla medel. Förmågan att uppfatta färgen röd bibehålls längst när synen blir sämre och därför kan maten med fördel dekoreras med något rött. En tomatskiva eller en klick rödvinbärsgelé gör maträtten både mer synlig och vackrare eller en klick jordgubbssylt till efterrätten som både ger färg och söt smak. Finns kanske röda servetter att duka med?

Alla våra sinnen försämras när vi åldras. Vårt behov av belysning ökar när vi blir äldre i takt med att synen försämras, en äldre kan behöva dubbelt så mycket ljus som en yngre. Om vi inte ser maten eller vattenglaset försvårar det ytterligare möjligheterna att få i sig tillräckligt med näring och energi.

Några snabba tips att göra måltiden till en trevligare upplevelse:

  • Servera röda grönsaker som tomater eller rödbetor. Röd vinbärsgelé eller lingonsylt passar bra till många maträtter och pockar på uppmärksamheten.
  • Använd gärna ett färgat glas vill vattnet eller servera lingondricka som syns bättre.
  • Dekorera matbordet med färska örter i kruka istället för riktiga blommor. En grön timjan ger en lugnande färg och kan dessutom ätas och användas som dekoration på maten.

Tack för ordet! //Camilla

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.