Förhoppningsvis har du med dig det i ditt dagliga arbete som ett arbetssätt, både om du arbetar inom hemtjänst eller på något boende. Om du inte har det är det något du och dina kolleger gemensamt med chef behöver börja diskutera på din arbetsplats. Det ni behöver diskutera är vad tvång- och begränsningsåtgärder är? Och i vilka situationer ni använder tvång- och begränsningsåtgärder? Och vad ni kan göra istället?
Att minska tvång- och begränsningsåtgärder är ett relativt nytt arbetssätt inom demensvården. Det kan exempelvis vara att ni till den som är orolig istället för att ge lugnande läkemedel analyserar vad oron kan bero på och åtgärdar det med vård- och/eller miljöåtgärder. Då har ni arbetat aktivt med att minska tvång- och begränsningsåtgärder eftersom medicinering med lugnande läkemedel för att behandla ett beteende kan vara tvingande eller begränsande.
Du som arbetar med BPSD-registret känner igen det här. Och det är faktiskt så att genom att du använder arbetssättet med BPSD-registret så jobbar du även aktivt med att minska tvång- och begränsningsåtgärder. Bra va! Ni andra kanske känner att ni behöver stöd i det här arbetssättet, hur ska vi tänka? och hur ska vi göra? Om er verksamhet finns i Västerås så hör ni bara av er av er till oss så bokar vi in ett besök.
Vill du ha mer kunskap så rekommenderar vi att ni gör webbutbildningen » Nollvision, för en demensvård utan tvång och begränsningar
Vill du veta mer om » BPSD-registret
Välkomna att kontakta oss!