Demensteamet Västerås Stad

För en god och säker demensvård

Gästbloggare!

| 2 kommentarer

Hej allihop!

Linda Jakobsson heter jag och är en av två deltagare i Demensteamet i Köpings kommun. Jag är specialistsjuksköterska inom vård av äldre och min kollega Therese är arbetsterapeut. Mitt uppdrag som sjuksköterska i Köpings demensteam är att stötta, handleda och utbilda såväl omvårdnadspersonal, biståndshandläggare som samhällets medborgare som på ett eller annat sätt träffar på personer med demenssjukdom.

I Köpings kommun har vi just nu en ganska stor utbildningssatsning som började hösten 2017 med anledning av de nya nationella riktlinjerna. Vi ”snickrade” därför ihop ett koncept där vi har valt att använda oss av webbutbildningarna Demens ABC, Demens ABC plus särskilt boende/hemtjänst, Nollvision samt BPSD som grund. Deltagarna ska ha gjort webbutbildningarna innan de träffar oss för diskussion, handledning och arbete med fallbeskrivningar. Under hösten 2017 och våren 2018 träffade vi merparten av omvårdnadspersonalen vid två tillfällen, vilket varit mycket givande åt båda håll. Jag och Therese är glada och tacksamma för allt nytt vi har lärt oss av omvårdnadspersonalen. Under hösten 2018 ska vi utbilda biståndshandläggare, enhetschefer och andra yrkeskategorier. Det ska bli en spännande höst!

En av de saker som vi pratat mycket om under utbildningarna och som blivit ett vidare samtalsämne på avdelningarna är kaffets vara eller icke vara på kvällsfikat. Innan du läser vidare skulle jag vilja att du tar 2 minuter och funderar över vad du har för kaffevanor på kvällen. Dricker du kaffe? Hur sent kan du dricka kaffe på kvällen? Vad har kaffe för inverkan på dig? Fundera lite.

Funderat färdigt? Bra! Då ska jag berätta hur vi har funderat och diskuterat. Min tidigare erfarenhet som undersköterska är att kaffe ofta serverades på kvällen, ofta tillsammans med sina mediciner, ja och ett glas vatten att svälja ner medicinerna med. Medicinerna bestod ofta av lugnande inför natten då de äldre ofta var oroliga. Detta är något som har förekommit länge länge.

För något år sedan var jag inblandad i ett ärende på ett boende där vi hade en kvinna som var otroligt orolig på förnatten. Jag föreslog att man skulle prova att ta bort kaffet och servera choklad, nyponsoppa eller kräm istället. Kunde det vara kaffet som gjorde att kvinnan inte kunde sova? När vi träffades för uppföljning frågade jag hur det hade gått. Personalen hade, istället för kaffet, serverat varm choklad till kvällsmackan och det hade fungerat. Inte bara på kvinnan med oro, utan även för övriga boende. Oj vad det hade blivit populärt, de äldre hade sovit bättre och blivit lugnare. Kaffet finns färdigt till kvällsfikat om något vill ha men det är väldigt sällan det efterfrågas.

Vi har försökt sprida detta lyckade koncept och när vi hösten 2017 började träffa personalgrupperna visar det sig att nästan ALLA 30 avdelningar har gått ifrån kaffet till kvällen och serverar annat alternativ. Många använder Livas nyponsoppa eller varm choklad. De flesta i personalen upplever att det blivit lugnare på nätterna. Detta känns så bra! För egentligen, om man tänker efter så känns det inte riktigt bra att man ger kaffe som är uppiggande sen ger man lugnande och sömntabletter för att de ska sova. Så detta vill jag gärna skicka med er. Varför ger vi kaffe? Vem säger att vi måste servera kaffe till kvällen/natten? För vems skull?

Tack för att jag fick låna din tid en stund och hoppas att fler tar efter konceptet att inte, slentrianmässigt och ”för det har alltid varit så”, servera kaffe till natten.

Hälsningar

Linda

Specialistsjuksköterska i Demensteamet

Köpings kommun

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.